Bugun...


Sibel Çağlar

facebook-paylas
BÜYÜK İSLAM ALİMİ İSKİLİPLİ MEHMET ATIF HOCA öyle mi (!)
Tarih: 11-02-2021 22:26:00 Güncelleme: 12-02-2021 12:21:00


 

Mutlaka sizin de dikkatinizi çekmiştir; İskilipli Mehmet Atıf'ın mezar taşında "Büyük İslam Alimi İskilipli Mehmet Atıf Hoca" yazmaktadır.

 

Kendisine haksızlık etmek de istemiyorum ama bilgi seviyesini ve derinliğini de merak ediyorum doğrusu. Bu hislerle başladım arşiv taramasına.

 

Eserlerine bakıyorum; bende sanki lokal konularda verilmiş uzunca gereksiz konular üzerinden kurulmuş uzunca cümleler ve fetvalar izlenimi yaratıyorlar.

 

30-40 sayfalık broşürler bir konu üzerinden ele alınmış, "Mîrât-ül İslâm, İslâm Yolu, İslâm Çığırı, Dîn-i İslâm'da Men-i Müskirât, Nazar-ı Şeriatta Kuvve-i Berriye ve Bahriyye, Tesettür-ü Şer'î, Muâyenet-üt Talebe, Medeniyyet-i Şer'iyye, Frenk Mukallitliği ve Şapka..."

 

Mesela en ünlü eseri olan "Frenk Mukallitliği ve Şapka" 30 küsur sayfalık bir broşürden oluşuyor. Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde Fes'e yönelik başlattıkları isyana hiç değinmediğini veya işaret, atıf yapılmadığını göreceksiniz.

 

Hakkında verilen bilgiler arasında bulunan "Ayrıca aynı mahkeme İskilipli  Atıf'la birlikte yargılanan Babaeski Müftüsü Ali Rıza'ya da idam cezası vermiştir. Çünkü Mahkeme, Müftü Ali Rıza'nın da Yunan işgaline karşı direnilmemesi için çalışmalar yaptığını belgelemiştir. Bu iki idam dışında Ankara İstiklal Mahkemesinde yargılanan diğer hocalar ya beraat etmiş ya da hafif cezalar almıştır. Ömer Rıza (Doğrul), Tâhirü'l-Mevlevî, Elmalılı Hamdi (Yazır), Ahmed Hamdi (Akseki) gibi hocalar da yargılanmış ama suçsuz oldukları için beraat etmişlerdir"(1) şeklindeki ifadeler de gösteriyor ki; İskilipli Mehmet Atıf'ın, idam gerekçesi kılık kıyafet inkılabına karşı çıkması değil, Milli Mücadele karşıtlığıdır.

 

Teali İslam Cemiyeti Antep Şubesinin Fransız emellerine hizmet ettiğini bildiren Mustafa Kemal, gerekli tedbirlerin alınmasını istiyor. Tarih 27 Mart 1920

 

Bu tarihte cemiyetin başkanı kimdi?

 

Tabi ki İskilipli Atıf...

 

Masum göstermek isteyenler gerçek bilgi ve belgeleri gözden kaçırıyorlar.

 

Hakkında söylenen, "Hoca İstiklal Mahkemesi'nde kendisini savunmaya bile tenezzül etmemiş, hatta hazırlamış olduğu savunmasını yırtıp atmıştır. Çünkü rüyasında Peygamber'i görmüş, peygamber kendisine 'Benim yanıma gelmekten imtina mı ediyorsun?' demiştir..."  vs. şeklindeki rivayetlerin tamamı yalan ve uydurmadır.

 

Çünkü Mehmet Atıf, cezadan kurtulmak için sonuna kadar mücadele etmiş ve mahkemede kendini savunarak, mahkeme heyetini ikna etmeye çalışmıştır.

 

Hatta, başında bulunduğu derneğin yayınladığı hain bildirinin yanından bir yıl sonra, yayınlatmış olduğu Tekzip metnini bile belge diye sunmuştur mahkemeye.(2)

 

Deniliyor ki; İskilipli Mehmet Atıf, Teali İslam Cemiyeti'nin Milli Mücadele karşıtı bildirisine karşı çıkmış, imzalamamıştır. Bildiri, Mustafa Sabri'nin başında bulunduğu Şeyhülislamlık makamı tarafından  Teali İslam Cemiyeti adına hazırlanmış ve dernek yöneticilerinin imzası olmadan dağıtılmıştır.(3) Mehmet Atıf bu konuda Tekzib metni yayınlatmıştır...(4)

 

Söz konusu bildirinin İkdam gazetesinde yayın tarihi 26 Eylül 1919.

 

Mehmet Atıf'ın, Mustafa Sabri'nin yerine dernek başkanlığına getirilmesi ise 24 Kasım 1919.(5)

 

Yani, bahse konu bildirinin yayın tarihinden tam 2(iki) ay sonra.

 

İskilipli Mehmet Atıf'ın Tekzip metninin yayın tarihi 23 Teşrin-i Evvel (Ekim) 1920, No: 1032 Vakit.

 

"Millî Mücadele Hareketi’ni destekleyen Kuvay-ı Millîye’ye ve Türk Rus yakınlaşmasına karşı muhalefet eden Teâli-î İslâm Cemiyeti, 3-4 Şubat 1926 tarihinde İskilipli Atıf Hoca idam edilmesiyle birlikte kapatılmıştır."(6) şeklinde verilen bilgiler de gösteriyor ki; İskilipli Mehmet Atıf'ın, bahse konu muzır (zararlı) dernekle olan ilişkisi ölünceye kadar sürmüştür!

 

Anlaşılıyor ki; Mustafa Kemal Paşa liderliğinde BMM çalışmaya başlamış(23 Nisan 1920), Milli Mücadele halkta genel kabul görmüş ve aslında zeki bir adam olan İskilipli Mehmet Atıf da bu gerçeği görerek "Tarzan Zorda" anlayışı içinde "Ne olur ne olmaz" düşüncesiyle palas pandıras hain bildirinin üzerinden tam bir yıl geçtikten sonra böyle bir Tekzip metni yayınlatma gereği duymuştur.

 

Peki adama sormazlar mı; "madem, İskilipli Mehmet Atıf, bahse konu bildiriye karşıydı da neden adı geçen dernek yönetiminden ve üyeliğinden istifa etmedi, üstelik iki ay sonra bu derneğin başkanlığını kabul etti ve Tekzip metni yayınlamak için tam bir yıl bekledi?" diye.

 

Dincilerdeki bu takiyye geleneğinin başlangıcı ta Milâdi 657 yılındaki Sıffin Savaşı'na kadar gider aslında.

 

Hani şu, Muaviye ordusunun, Hz. Ali Ordusu'ndan, mızraklarının ucuna Kur'an sayfalarını takarak kurtulduğu hadiseye kadar.

 

Yani başınız sıkıştı mı yalan söyleyin ve gerçekleri ters yüz ederek kaçıp kurtulmak!

 

FETÖ de bugün öyle yapmıyor mu zaten…

 

İskilipli Atıf'ın mezarı başında devlet oradaydı diye manşetten gazeteler basılıyor ise iki kere düşünmek gerekir…

 

1-https://tr.wikipedia.org/.../%C4%B0skilipli_%C3%82t%C4...

 

2- https://www.dunyabulteni.net/.../iskilipli-atif-hoca-nin...,

 

3-TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 40,  sayfa: 207

 

4-https://www.haberler.com/iskilipli-atif-hoca-kimdir.../ &

https://m.facebook.com/akidgazetesi/posts/947425132054077/?_rdr

 

5-TDV İslâm Ansiklopedisi, c,22,  s, 583, https://islamansiklopedisi.org.tr/teali-i-islam-cemiyeti,

 

6- Ahmet Nedim, Ankara İstiklâl Mahkemesi Zabıtları-1926, 333-334'den aktaran Ahmet Tunç, “Millî Mücadeleye Muhalif Bir Cemiyet: TeâliÎ İslâm Cemiyeti” başlıklı bilimsel makalesi,  Akademik Tarih ve Araştırmalar Dergisi, Cilt:1, Sayı: 1, (2019), s.4-25. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/907234

 



Bu yazı 3903 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI