Bugun...



Sohbet Siteleri Eski Popülerliğini Kaybetti

Bir dönemin efsane chat ve sohbet siteleri zamana yenik düştüler

facebook-paylas
Güncelleme: 28-03-2022 10:42:47 Tarih: 27-03-2022 13:17

Sohbet Siteleri Eski Popülerliğini Kaybetti

90’lı yıllarda ortalığı kasıp kavuran chat ve sohbet siteleri artık anılarda kaldı. “Chat’’leşme kavramını hayatımıza sokan Mirc, nick dediğimiz kullanıcı adı dışında başka hiçbir bilgiye gereksinim duymadan saatlerce sohbet imkanı sağlıyordu. Mirc de zamana yenik düşen sohbet sitelerinden.

 

Mirabilis isminde İsrailli parlak bir genç tarafından oluşturulan ICQ, yayınlandığı dönemde bir anda dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma programlarından biri konumuna yükselmişti. ICQ, İngilizce “I seek you” (seni arıyorum) cümlesinin kısaltması olarak lanse edilmişti. ICQ da artık unutulmaya yüz tutanlardan.

 

2000’li yıllara damgasını vuran bir diğer efsane de bugünün Facebook’u niteliğindeki yonja.com’du. İnternet tarihinin ilk cool’ları Yonja menşeiliydi. Son derece kaliteli bir arayüze sahip olan site, zamanının sitelerinden bir adım öndeydi. Paralı üyelik sunmasına rağmen bir hayli popüler olan site, Facebook’un ücretsiz hizmetle ortaya çıkışından bu yana belini doğrultamadı.

 

2002 yılında kurulan MySpace’in yükselişi çok hızlı ve ani olmuştu. Sosyal medyanın ilk örneklerinden biri olan MySpace, Amerikalı bir genç olan Thomas Anderson tarafından kurulmuştu. İnternetin dünya genelinde çok da yaygın olmadığı dönemde 4 sene gibi kısa bir süre 100 milyon üyeye ulaşan MySpace, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede ofis açmıştı. Özellikle amatör müzisyenlerin uğrak yeri olan site, nice albümlerin, nice şarkıların lansmanını yaptığı bir platformdu. Hala aktif olarak hizmet veren MySpace, o şaşalı günlerinin artık çok uzağında. İzlediği hatalı politikalar ve hızla büyüyen Facebook yüzünden küçülmeye giden site kabuğuna çekildi.

 

Bir neslin gecelerini gündüz eden, benim de kişisel olarak ‘’internette chat’’ kavramıyla tanıştığım uygulamaydı Messenger. Az mı titreşim gönderdik, art arda oturum aç-kapa yaparak arkadaşlarımızın ekranlarında flood’lar yaptık. Toplu konuşmalarda saatlerce dönen geyik muhabbetler, ne dinliyorum özelliğini göstererek şarkılarla mesaj vermeler… “cnm bnm webcam bozuk’’ bahaneleriyle görüntülü konuşmalardan sıyrılan bir neslin uğrak yeriydi msn. İletileri için Comic Sans kullananlar toplansa neredeyse bir Avrupa ülkesi büyüklüğüne ulaşacaktı. Kendini ekleyip nickinin listede nasıl göründüğüne bakmayan bizden değildi. Konuşulan kişiye titreşim atarak rahatsız edilir, uygulamanın güncellemesi gelir gelmez herkesi şenlik havası alırdı. Şimdilerin en çok özlenen nostaljisi olan msn, Facebook Messenger’ın ocağına incir ağacı diktiklerinden.

 

Bir nesil için 1999-2002’li yılların internetini anlamlı kılan chat platformu Superonline, dönemine damga vuranlardan. Anlık ortalama 8000 kullanıcısı ile şimdilerde bile edilmesi güç bir popülaritesi vardı. Hatta server’lar öyle yoğun olurdu ki, odaya giriş yapabilmek için chatten birinin çıkması beklenirdi. “Tabii bu kullanıcılar da şimdikilerden çok farklıydı, mühendisler, doktorlar vardı’’ diyor hala o günleri özlemle ananlar. Gününün 5 saatinden fazlasını burada geçirenlerden, sabahlara kadar konuşanlara kadar sadık bir kitlesi vardı. Artık eski günlerinin çok uzağında bir balıkçı kasabasında emekliliğini yaşıyor.

 

Bir dönemin efsane sohbet sitelerinden ircforumlari.com ve ayna.org da müşteri bekleyen sitelerden.

 

Kaynak: Elif Tütüncü, https://www.thebrandage.com/bir-doenemin-efsane-siteleri




Bu haber 3552 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TEKNOLOJİ Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI