Bugun...



Japonya Başbakanı Abe sağlık nedenleriyle istifa etti

Shinzo Abe, hastaneye yaptığı son ziyaretin ardından istifa etmeye karar verdiğini söyledi

facebook-paylas
Tarih: 28-08-2020 14:18

Japonya Başbakanı Abe sağlık nedenleriyle istifa etti

 

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, hastalığı nedeniyle siyasi geleceği hakkında haftalarca süren spekülasyonlardan sonra, hastaneye yaptığı son ziyaretin ardından, istifa etmeye karar verdiğini söyledi

 

Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında Abe, gazetecilere, “Temmuz ayı ortasında kötüleşmeye başlayan sağlığı ile mücadele ettiğini, ancak kötü sağlığının yanlış siyasi kararlara yol açmamalıdır" dedi. "Artık Japonya halkının yetki beklentilerini karşılayamadığım için, artık başbakan olarak kalmamaya ve bu sebeple istifa etmeye karar verdim" diye konuştu

 

Abe'nin kronik ülseratif kolit ile savaştığı biliniyor. Japon NHK ajansı, 17 Ağustos'ta yapılan tıbbi testlerin durumunun kötüleştiğini gösterdiğini bildirmişti. Ajans, Abe'nin bir hafta sonra doktora döndüğünde tedavinin bir yıl süreceği söylendiğini bildirmişti.

 

65 yaşındaki Abe, daha önce sık liderlik değişiklikleriyle bilinen bir ülkede göreli istikrar dönemini yönetmiş olan Japonya'nın en uzun süredir hizmet veren lider olmuştu. Abe, daha önce 2006-07'de başbakanlık yapmıştı. Bu dönemine ise 2012'de başlamıştı.

 

Abe, Japonya’nın askeri savunmasını büyütme yanlısı idi. Bu politikası yükselen Çin ve nükleer silahlı Kuzey Kore'nin tehditlerine karşı koymaya yönelik daha kapsamlı bir çabanın parçası olarak, ABD Başkanı Trump tarafından da destekleniyordu.

 

Abe hükümetinin karşılaştığı zorluklar arasında Japonya’nın 2011 Fukushima nükleer felaketinden kurtulması ve Japonya’nın yaşlanan nüfusundan kaynaklanan demografik zorluklar yer alıyor.

 

Japonya Temple Üniversitesi'nde Asya çalışmaları direktörü Jeff Kingston, Abe'nin Japonya'nın ihtiyaç duyduğu yapısal reformları gerçekleştirmekte başarısız olduğunu ve söz verdiği gibi kadınların profilini önemli ölçüde yükseltemediğini belirtiyor.

 

Tokyo'da hisse senetleri, Abe’nin ayrılma ihtimalinin yaklaştığı haberine yanıt olarak Cuma günü sert bir düşüş yaşadı.

 

Abe’nin çıkışı, ardıllık sorununu gündeme getiriyor. Adaylar arasında, liderlik yarışını 2012'de Abe'ye kaptıran ve o zamandan beri yönetimini eleştiren eski bir savunma bakanı olan 63 yaşındaki Shigeru Ishiba; Liberal Demokrat Parti'nin nispeten ılımlı üyesi olarak görülen eski bir dışişleri bakanı olan 63 yaşındaki Fumio Kishida; ve baş kabine sekreteri ve hükümetin baş sözcüsü olarak görev yapan ve başbakanın güvenilir bir yardımcısı olarak görülen 71 yaşındaki Yoshihide Suga bulunuyor.

 

Kaynak: The Washington Post




Bu haber 1112 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI