Bugun...



Başkanlık Sistemi Tutmadı

Yapılan anketler vatandaşların çoğunun parlamenter sisteme dönüşü istediğini gösterdi

facebook-paylas
Tarih: 11-09-2019 16:51

Başkanlık Sistemi Tutmadı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğinden beri ekonomi, siyaset ve dış politikada bocalayan Türkiye’de vatandaşlar da sistemden memnun değil.

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun masasındaki son ankete göre başkanlık sistemine var olan destek yüzde 40’ın altına düştü. Anket çalışmasına göre MHP seçmeninin de yüzde 64.1’i başkanlıktan memnun değil.

 

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre CHP, Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması, kuvvetler ayrılığı ve parlamenter sistemin güçlendirilmesi vurgusunu gündemde tutarken, yapılan bir anket çalışması başkanlık sistemine desteğin gerilediğini gözler önüne serdi. CHP’deki anket çalışmasına göre; son bir yıldır uygulanan başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 37 olurken, başkanlık sisteminin yararlı olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 54 olarak gerçekleşti. MHP seçmeninde başkanlık sisteminin iyi olduğunu düşünenlerin oranı 29 olurken, iyi olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 64.1 oldu.

 

Anket çalışmasına göre, son bir yıldır hayata geçen başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 37, yararlı olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 54 oldu. 24 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini ifade edenlerin yüzde 78’i başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünüyor. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye oy verdiğini ifade edenlerin ise yalnızca yüzde 29’u başkanlık sistemini yararlı buluyor. Ankete göre 24 Haziran’da Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye oy vererek başkanlık sistemini destekleyen seçmenlerin yüzde 64.1’i başkanlık sisteminin yararlı olmadığı görüşünü dile getiriyor. Buna göre MHP seçmeninde başkanlık sistemine yönelik ciddi bir kırılma yaşanıyor.

 

Anket çalışması kapsamında katılımcılara, “Sizce Türkiye bugünkü başkanlık sisteminde mi kalmalıdır, yoksa parlamenter sisteme mi dönmelidir” sorusu da yöneltildi. Buna göre katılımcıların yüzde 53,8’i parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiği görüşünü ifade ederken, yüzde 41.4’ü ise başkanlık sisteminde kalınması gerektiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 4.8’i ise bu konuda bir fikri olmdağını kaydetti.

 

 

 




Bu haber 1831 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI