Bugun...


Özden İlhan

facebook-paylas
AGNOSTİSİZM
Tarih: 15-05-2024 17:48:00 Güncelleme: 15-05-2024 17:48:00


Agnostisizm, Tanrı'nın var olup olmadığının ya da var olmanın bilinemeyeceğini savunan bir akımdır.

 

Genelde ateizm karıştırılır. Agnostisizm, ateizm ile aynı şey değildir. Ateizm, tanrıların varlığına yönelik inançların reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur.

 

Ateizm, tanrının olmadığı vurgularken, agnostisizm Tanrı'nın var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur.

 

Agnostisizm, zayıf agnostisizm ve güçlü agnostisizm olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Zayıf agnostikler, Tanrı'nın varlığına da yokluğuna da şüpheyle bakarlar ve bu iki görüşe eşit uzaklıktalar.

 

Bu nedenle agnostikler, teistler ve ateistler tarafından sıklıkla eleştirilirler ve kararsız ve ilgisiz oldukları düşünülür.

 

Agnostisizm, Thomas Henry Huxley tarafından icat edilen bir terim olmasına rağmen, tarihte birçok agnostik bulunmaktadır. Örneğin, ilk agnostik olarak kabul edilen Protagoras, yaşadığı dönemde henüz Agnostisizm icat edilmemesine rağmen kimyasında agnostik bir tutum sergilemişti.

 

Agnostisizm, tanrının varlığına inanmak ya da inanmamak konusunda insan aklının yetersiz kaldığını savunan felsefî anlayıştır. İlâhî veya tabiatüstü varlıkların mahiyetinin bilinemeyeceğini, bilimsel kurallarla ispatlanamayacağını ve gözlemlenemeyeceğini savunan tanrı tasavvurudur.

 

Agnostisizm, bilimle yakından ilişkilidir çünkü bilim de gözlemlenebilir ve doğrulanabilir kanıtlar olmadan bir şeye inanmayı reddeder. Bilim, şüphecilik ve sorgulamayla ilerler ve kesinlik iddia etmez. Bu nedenle, agnostisizm ve bilim arasında benzer bir düşünsel yaklaşım vardır.

 

Agnostisizm, başkalarının bir inancı olmayıp, tek bir dinin umutlarına yönelik bir öneridir.

 

Agnostisizm, dini inançlara yönelik kesinlik iddiasında bulunmaz. Dinlerdeki tanrı anlayışının bilinemez olduğunu savunarak, agnostisizm diğer dinlerle çatışma içinde değildir. Agnostikler, bilgi eksikliği nedeniyle agnostik bir tutum sergilerler ve dini konuları kesin bir şekilde değerlendirmeyi reddederler.

 

Agnostisizm ilkesi kesinlikle akla uygun olabilir, ancak sonuçlar kesin olarak kanıtlanmamış veya kanıtlanabilir derecede kesin olarak gösterilmemelidir.

 

Agnostisizmin alt dalları bulunmaktadır. Zayıf agnostisizmde, tanrının varlıklarından en az bugün için bilinmediği savunulur. Ancak yeterli deliller sunulursa tanrının bir gün kanıtlanabileceği tezi de sürülmektedir.

 

Güçlü agnostisizmde ise tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinmezliği ileri sürülür.

 

Son olarak, kayıtsız agnostisizmde ise tanrının gibi fiziksel bir varlığın insan bilgisinin dışında olduğu vurgusunu yapar.

 

Agnostisizmi destekleyen önemli düşünürler arasında Thomas Henry Huxley, Bertrand Russell, Albert Einstein ve Carl Sagan gibi isimler bulunmaktadır. Bu düşünürler, bilgiye şüphecilikle yaklaşarak, insan aklının sınırlılığını ve metafizik konuların doğasını vurgulamışlardır.

 

Örneğin Albert Einstein'ın "Görelilik Teorisi" agnostisizm formülünün gelişiminde etkili olmuştur. Agnostisizm, tanrının varlığının veya yokluğunun kesin bir şekilde belirlememektedir. Agnostisizme göre, tanrı varsa da yoksa da bunu bilemeyiz.

 

Agnostisizm, dinlerle çatışma içinde değildir. Agnostisizm bir inanç değildir, yalnızca tek bir dinin sonuçlarına yönelik bir yöntemdir.

 

Agnostisizm ilkesi kesinlikle akla uygun olarak gösterilebilir, ancak sonuçlar kesin olarak kanıtlanmamış veya kanıtlanabilir derecede kesin gösterilmemelidir.

 

OSHO “Hiçbir şeye inanmıyorum. Bu tanrısal bir sorun değil, ben inanmaya inanmıyorum. Benim yöntemimi bilmek ve bilmek tamamen farklı bir boyut. Bu şüpheyle başlar. İnanmakla başlamaz. Bir şeye inandığımız an, bir şeyler sormayı bırakırsın. İnanç İnsan aklına zarar veren en zehirli şeydir. Bütün dinler inanç üstüne kuruludur. Sadece bilim şüphe üzerine kuruludur. O yüzden ben dinin sorgulamanın da bilimsel olmasını isterim” diyerek, Agnostisizme destek çıkıyor.



Bu yazı 2800 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI