Bugun...


Sitare Şahin

facebook-paylas
Vejetaryen Olmak
Tarih: 15-04-2014 22:21:00 Güncelleme: 15-04-2014 22:21:00


Genellikle insanlar et yeme gerekçeleri olarak, diğer canlılarında beslenmek için bir başka canlıyı öldürdüğünden dem vurarak seçimlerinin doğru olduğunu ispata çalışırlar. Aslında onlarda bilmektedirler, o diğer canlıyı öldürerek yiyen canlının başka bir seçim şansı yoktur çünkü kendisi et oburdur. Ancak insanların bitki ile beslenerek çok daha sağlıklı yaşayabileceğini dair pek çok bilimsel çalışma var. Hatta insana en yakın primatların bir çoğunun vejetaryen olduğu da bilinmekte

Sınai çiftliklerde bakılan hayvanlar doğal ortamlarında yaşamadıklarından, hormon ve ilaçlarla şişirildiklerinden buralarda üretilen etler insan sağlığı içinde olumsuzluklar taşıyor, ayrıca biz onları yediğimiz sürece onlar normal ömür sürelerini yaşayamadıkları gibi yaşadıkları kadarını da oldukça eziyetli bir ortamda geçiriyorlar. Bu hayvanları beslemek için o kadar çok tahıl tüketiliyor ki, eğer hepimiz vejetaryen olabilseydik, dünyada açlık olmazdı. Vücudun ihtiyacı olan proteini, bitkisel ürünlerden (fasulye, nohut, mercimek, bezelye, mantar, brokoli, kepek ekmeği, yulaf) temin etmek mümkün.

Yapılan araştırmalar bitkisel proteinle beslenen insanlarda kalp krizi geçirme riski, yüksek kolesterol, Alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğunu  gösteriyor. Et tüketimi ile obezite, şeker, osteoporoz, arterit, damar tıkanıklığı gibi hastalıklar arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu bilim adamları söylüyor. Yediğimiz yumurtaları üreten tavukların o sınai çiftliklerde çektikleri acıları görebilseniz acaba yumurta yermiydiniz? Bilemiyorum ama, biz yiyeceğiz diye bir canlının bu kadar ızdırap çekmesi bana  çok  insanca gelmiyor.

Yumurta tavukları belki de bu çiftliklerde en fazla acı çeken canlılar. Tavuklar birkaç tavuk bir arada çok dar bir kafeste adeta üst üste yaşıyorlar sürekli yumurta üretmeye zorlandıkları için kalsiyum kaybettiklerinden osteoporoz (kemik zayıflığı) hastalığına yakalanıyorlar. Kafesler üst üste olduğundan üstteki kafesteki hayvanın pisliği bir alttakinin kafasına dökülüyor. Buralardaki erkek civcivler bir işe yaramadığı için ya hemen kafaları koparılıyor, ya da canlı canlı kıyma makinelerine atılıyor. İnsanoğlunun hayvansal ürün tüketme tercihi pek çok canlının yaşamını cehenneme çeviriyor. Buna hakkımız olup olmadığını bence tekrar düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum.



Bu yazı 8923 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI