Bugun...


Dr. Abdullah Köktürk

facebook-paylas
Dış Politikada Masallar ve Gerçekler
Tarih: 27-08-2021 11:33:00 Güncelleme: 27-08-2021 11:57:00


AKP rejimi dış politikada uzun yıllardır halka masal anlatıyor. Gerçekleri ile beraber bu masalları sıralayalım.

 

Masal: Askerlerimiz Türk Varlığını Korumak İçin Afganistan'da

Gerçek: Türk Askerleri ABD Askerlerini Korumak İçin Afganistan’a gönderilmiştir

 

Bu yılın Haziran ayındaki Brüksel’deki zirvede NATO Afganistan’dan çıkma kararı aldı. Ancak aynı zirvede 14 Haziran günü yapılan ve sonuçları hala açıklanmayan Biden-Erdoğan görüşmesinde Türkiye’ye Afganistan’da yeni görevler verildiğini sonuçlarına bakayarak anlayabiliyoruz.

 

Askerlerin Türk bölgeleri yerine, Türk nüfusun az bulunduğu Kabil’e gönderilmesi, askerlerin Afganistandaki Türkleri korumak için gönderilmediğini göstermektedir. Bu sözler, Türkiye’de halktan gelecek olası tepkileri azaltmak için kullanılmaktadır. Gerçekte askerlerimizin ABD askerlerini korumak için gönderildiği MSB’in son açıklaması ile ortaya çıkmıştır. 31 Ağustos’ta ABD askerlerinin çekilişi tamamlanınca Türk askerleri de Afganistan’dan tahliye edilecektir. Nihayetinde Türk Askeri Afganistan’daki ABD üslerinin güvenlik görevlisi olarak kullanılmıştır.

 

Zaten başka bir ülkeye asker gönderilmesi, BM Güvenlik Konseyi Kararları ve BM 51. Madde kapsamında mümkün olabilir. Birleşmiş Milletlerin böyle bir kararı yoktur, NATO Afganistandan çıkma kararı aldığı için NATO'nun 5. Maddesi de  yürürlükte değildir. Türk askerinin Afganistan’da kalmasının meşruiyeti kalmamıştır. Ayrıca başkent Kabil’in Taliban tarafından ele geçirilmesi ile Türk askerinin güvenlik zaafiyeti doğmuştur. Askerler biran önce geri çekilmelidir.

 

Masal: İran Sınırından Kontrolsüz Geçişe Müsaade Edilmemektedir

Gerçek: Afganların Sınırdan Girmesi İçin ABD’ye Sözler Verilmiştir

 

Son günlerde Türk-İran sınırından yüzlerce kişilik gruplar halinde düzensiz Afgan girişi olmaktadır. Çoğunluğu Van civarından yapılan bu geçişlerin güvenlik görevlileri tarafından görülmemesi mümkün değildir. Büyük olasılıkla bu girişler, 14 Haziran görüşmesinde verilen sözler kapsamında olmaktadır. Bu konuda sınır güvenliğine korumakla görevli olup da geçişlere izin veren veya bu görevlilere izin vermesi için baskı yapanlar suç işlemektedirler.

Son olarak İngiltere Dış İşleri Bakanlığı’nın “Türkiye’de Afgan sığınmacılar için merkezler kurulacak” açıklaması yukardaki şüphelerimizi doğrulamaktadır.

 

Masal: Suriye’de PKK Unsurları ile Mücadele İçin Bulunuyoruz

Gerçek: Suriye’de ABD’nin İşini Kolaylaştırma ve Suriye’yi İstikrarsızlaştırmak için Bulunuluyor

 

2011’den itibaren Suriye’nin karıştırılmasında aktif rol oynamış AKP hükümeti, Suriye’de ABD amaçlarına hizmet etmek için asker bulunduruyor. Askerler PYD bölgesi civarında değil, İdlip’teki muhalif unsurları Suriye askerlerine karşı korumak için görev yapıyorlar. Suriye’de asker ölümleri, PKK ile çatışmada değil, çoğunlukla Rus veya Suriye birliklerinin ateş açması sonucu olmaktadır.

 

Masal: Güney Sınırımıza Komşu PYD Devletine Karşıyız

Gerçek: AKP’nin Suriye Politikasının Sonuçları PYD Devletinin Kurulmasına Yardımcı Oluyor

 

AKP hükümeti, PYD devletine karşı olduğunu söylemekte, ancak Fırat’ın doğusunda ABD ve İsrail gözetiminde devletleşmekte olan oluşuma karşı bir harekette bulunmamakta, Fırat’ın doğusunda olduğu gibi Menbiç bölgesinde de olan biteni izlemekle yetinmektedir.

 

Masal: Libya’da Askerlerimiz Kardeş Ülkenin istikrarı İçin Mevcut

Gerçek: Libya’da Petrol Kaynaklarının Yağmalanmasına Yardımcı Olunuyor

 

Libya’nın karıştırılmasında ve Kaddafi rejiminin yıkılmasında F16 uçakları ve savaş gemileri göndererek aktif rol oyanayan AKP iktidarının bugün “Libya’da barış ve kardeşlik için asker bulunduruyoruz” söylemi çok inandırıcı değil.

 

Türk Müteahhitlere rant sağlamak ve Libya petrol kaynaklarının yağmalanmasından pay alma amacvında olan AKP iktidarı, 23 Haziran’da Berlinde yapılan Libya zirvesinde “tüm yabancı askerler Libya’dan çekilmeli” kararı alınmasından beri daha zor durumda. Umulan rant sağlanamadan Libya’dan ricat edilecek gibi duruyor.

 

Masal: S400’ler Faal Hale Getirilecek

Gerçek: S400’lerin Faal Hale Gelmeyeceği Alındığı Gün Biliniyordu

 

Dış politikada büyük bir politika değişikliği varmış gibi iç politikada AKP hükümetini ABD karşıtı göstermekten başka bir işe yaramayan S400 alımı hikayesi, şimdilik 2.5 milyar dolar zararla atlatılmış gibi duruyor.

 

Alındığından beri aktif hale getirileceği söylemi ile sıcak tutulan S400 gündemi 14 Hazirandan sonra soğumaya bırakılmış durumda. Bundan sonra depodan çıkmaları zor olan füzelerin faal hale getirilmeyeceğini büyük olasılıkla Rusya da biliyordu.

 

Bir tane bile füze test amacıyla da olsa atılmamasına rağmen, Rusya’da yapılan S400 testleri Türkiye’de S400 atımı gibi yüzlerce kez televizyonlardan gösterildi. Oysa ki Samsun’da yapılan testler sadece radar üzerinden atış kontrol sistemi testleri idi. Ancak bunu bilenler bile halktan gerçeği saklayarak AKP iktidarının ABD karşıtı imiş gibi gösterilmesine katkı sağladılar.

 

Masal: Ülkesindeki Savaş ve Zulümden Kaçan Suriyelilere Bakmamız İnsanlık Gereğidir

Gerçek: Suriyeli Mülteciler Suriye Kuzeyinin Demografik Yapısının Bozulması İçin Türkiye’ye Göç Ettirildiler

 

Suriye’nin karıştırılmasının ana amaçlarından birisi büyük olasılıkla kuzeyinde PYD devletinin kurulması idi. Ancak öncelikle kuzeydeki Arap çoğunluğun göç ettirilerek bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi gerekiyordu.

 

ABD’nin yarattığı DEAŞ örgütünün yarattığı terör ortamı sayesinde bölgedeki Araplar Türkiye’ye göç ettirildi. Bunların Türkiye’de idamesi için ABD ve AB’den milyarlarca dolar alındığı bugün ortaya çıkıyor.

 

Sonuç olarak, dış politikada ABD amaçlarına hizmet eden AKP iktidarı, buna rağmen uzun müddet kendini antiemperyalist olarak göstermiştir. Bu sebeple neredeyse ülkenin yarıya yakını AKP’nin ABD karşıtı ve antiemperyalist olduğunu düşünmektedir. Ancak gerçek ortaya çıktığında AKP’nin antiemperyalizm hikâyesinin masal olduğu görülecektir.



Bu yazı 10310 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI