Bugun...



Nükleer Açmazı

Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santraller yeni sorunlar getirecek

facebook-paylas
Tarih: 14-04-2015 20:45

Nükleer Açmazı

 Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan Nükleer Santralin  su altı yapılarının temel atma töreni protestolar altında yapıldı. Temel atma törenine katılanlar Mersinli olduğu belirtilen bir grup tarafından alıkondu. Grup törene katılanların geri dönecekleri yolu demir kapıyı kilitleyerek trafiğe kapattı. TOMA’lar gruba müdahale etmeye başladı. TOMA’nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra eylemlerine son verdi.

Akkuyu’da Ruslar, Sinop Gerze’de Japonların yapmayı planladığı nükleer santralleri inceleme altına aldık.

Nükleer enerji hali hazırda dünya çapında yenilenebilir enerjilerden daha az enerji üretiyor ve önümüzdeki yıllarda nükleer enerjinin payının daha da azalacağı söyleniyor. Çernobil ve Fukuşima felaketlerinden ders alan ülkeler, nükleer santrallerini kapatıyor ve yeni planları iptal ediyor.

Türkiye'de ise bugün 3 tane nükleer santral planlanıyor. Oysa Türkiye, rüzgâr ve güneş toplam potansiyeli açısından Avrupa'da birinci sırada. Ancak bu potansiyelin %1'ini bile kullanmadığı belirtiliyor

Bir nükleer santralin kurulmasına karar verildikten sonra tamamlanması ortalama 10 yıl sürüyor. Üretime başladıktan ortalama 40 yıl sonra ise artık tükendiği için yine oldukça masraflı olan kapanma ve söküm süreci başlıyor. Nükleer enerji sadece elektrik üretebildiğinden ısınma ve ulaşım gibi taleplere cevap veremiyor.

Oysa yenilenebilir enerjilerin hem kurulum süresi çok daha kısa hem de çok daha fazla istihdam yaratıyor. Son 10 yıl içinde Almanya'da yenilenebilir enerji kaynakları sahasında 340 bin yeni iş yaratıldı. Nükleer santraller ise yalnızca yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağlıyor.

 




Bu haber 4001 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TEKNOLOJİ Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI