Bugun...



Kırgızistan’da Demokrasi Oyunu Bitiyor

Kırgızistan’da seçim sonrası başlayan eylemler nedeniyle Cumhurbaşkanı Ceenbekov tarafından OHAL ilan edildi

facebook-paylas
Tarih: 09-10-2020 15:15

Kırgızistan’da Demokrasi Oyunu  Bitiyor

Tartışmalı seçimlerin ardından geniş çaplı gösterilerin yapıldığı ve Başbakan Boronov ile hükümetinin görevden alındığı Kırgızistan’da kriz devam ediyor.

 

Hükümeti görevden alan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, şimdi de genel seçimler sonrası gerçekleştirilen protestolar nedeniyle başkent Bişkek’te olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. OHAL, 20.00-08.00 saatlerini kapsayacak şekilde düzenlendi.

 

Eski Cumhurbaşkanından İstifa Çağrısı

 

Öte yandan AA’nın aktardığına göre Kırgızistan'da cezaevinden çıkarılan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanı Ceenbekov'un istifa etmesini istedi. Eski Cumhurbaşkanı, Ceenbekov'un istifasını, halkın birlik ve beraberliğinin korunmasını talep edeceklerini dile getirdi.

 

Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarını tanımayan muhalefet partilerinin taraftarları, cumhurbaşkanlığı ve parlamento binasını işgal etmiş, eski Cumhurbaşkanı Atambayev'i cezaevinden çıkarmıştı.

 

Kısa Tarihçe

 

Birgün Gazetesi’nden Hakan Güneş’in “Kırgızistan’da Neler Oluyor?” başlıklı yazısından alıntıladığımız Kırgızistan’ın kısa tarihçesi aşağıda;

 

2017’de Cumhurbaşkanlığına seçilen Sooronbay Ceenbekov’dan önce bu görevi 2011-2017 arasında Almazbek Atambayev yürütüyordu. Atambayev Cumhurbaşkanının ikincil, Başbakanın birincil konumda olduğu parlamenter sisteme geçildikten - kısa Rosa Otubayeva dönemi sonrasında- bu göreve seçilen ilk Cumhurbaşkanı idi.

 

Otubayeva ve Atambayev, Kurmanbek Bakiyev’in yerine gelmişlerdi. 2005 yılında Askar Akayev’in birinci “renkli devrim”le ile devrilmesi ile iktidara gelen Kurmanbek Bakiyev de Akayev ile aynı sonu 2010 yılı Nisanında yaşamıştı: 2005 Mart'ın'da Ukrayna'daki "Renkli Devrim" havası Orta Asya semalarına ulaştığında kuzeyli yoksul halkın ve iktidarın dışladığı güneyli halkın öfkesini arkasına alan muhalefetin “Akayev Ket” (Akayev Git) sloganları arasında iktidar el değiştirmişti. Mevsim lale mevsimi olduğundan bu iktidar değişimine “Lale Devrimi” adı verilmişti. Laleler beş yıl sonra yeniden açtıklarında bu kez Akayev'i deviren muhalefetin sözcülüğünü üstlenerek yeni devlet başkanı olan Kurmanbek Bakiyev'e "ket" dendi.

 

Lale devrimiyle gelen Lale devrimiyle giderdi. Akayev'e "ket" diyenler, Bakiyev'e de neden "ket" demesinlerdi ki? Dediler de. Sonra Atambayev’a “ket” dediler ve şimdi Ceenbekov ve onun iktidar bloğuna “ket” diyorlar.

 

Yumuşak diktatör olarak tarihe geçen ilk Kırgız Cumhurbaşkanı Askar Akayev ise ülkeyi bağımsızlığından 2005 yılına kadar yönetmişti.




Bu haber 1565 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI