Bugun...



Bunların Yaptığını Yunan İzmir’de Yapmadı

İBB’nin metro inşaatı için yurtdıiından bulduğu krediye haczeden Vakıfbank aynı gün bu para ile müteahhitin önceki dönemden kalan borcunu ödedi

facebook-paylas
Tarih: 20-07-2020 13:45

Bunların Yaptığını Yunan İzmir’de Yapmadı

 

Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın makam odasının haczedilmesinin yankıları sürerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) metro projesi için bulduğu dövizli kredi haczedildi.

 

Vakıfbank, İBB hesabına transfer edilen krediyi aynı gün bir müteahhidin alacağına karşılık icra dairesine aktardı.

 

İBB’den ‘haczedilen metro parası için’ Vakıfbank hakkında suç duyurusu

 

Başkan Ekrem İmamoğlu, İBB’den ‘haczedilen metro parası için’ Vakıfbank hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. İmamoğlu, "İcra İflas Kanunu’nun 82’nci maddesinin birinci fıkrasına göre devlet malları haczedilemez. Bu para metro projesi içindir ve metro devlet malıdır. İkincisi, Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesidir. Proje paraları, şartlı bağışlar haczedilemez. Bu üç ihlal nedeniyle de Vakıfbank, icra dairesi yetkilileriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, proje paralarını haciz kararı aldıran şirketin hesabına aktaran Vakıfbank hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

 

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’e konuşan İmamoğlu, kredi parasının banka hesabına yattığı gün dövizin bozdurularak şirketin hesabına aktarıldığını söyledi.

 

“Kredinin hesabımıza geldiği bilgisini biz söylemediğimize göre Vakıfbank paylaşmıştır” diyen İBB başkanı, bunun suç olduğunu, ‘tanımlı proje’ paralarına haciz konulamayacağını ifade etti.

 

İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İcra İflas Kanunu’nun 82’nci maddesinin birinci fıkrasına göre devlet malları haczedilemez. Bu para metro projesi içindir ve metro devlet malıdır. İkincisi, Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesidir. Proje paraları, şartlı bağışlar haczedilemez. Bu üç ihlal nedeniyle de Vakıfbank, icra dairesi yetkilileriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk.”

 

İmamoğlu, yapılanın talimatlı bir siyasi müdahale olduğunu belirterek, 2016-2019 yıllarındaki borca yönelik bir işlem olduğunu, haciz öncesi ödeme takvimi üzerinden uzlaşma görüşmelerinin yapıldığını kaydetti.

 

İBB başkanı şu ifadeleri kullandı: “Artık farklı fırsatlarla yönümüze devam edeceğiz. Kamu bankalarının tutumları, davranışları tümüyle ahlak dışıdır. Yıllardır kamu bankalarıyla çalışırım. Bu kadar dibe çökmüş bir yönetici tavrını hiç görmedim. Telefonumuza çıkamıyor, konuşamıyorlar. Çünkü söyleyecek bir şeyleri yok. Koca koca yöneticiler orada koltuk işgal ediyorlar. Türkiye’nin en itibarlı olması gereken kamu bankası güvensiz bir kuruma dönüşmüş durumda.”

 

VakıfBank'tan 'İBB'ye haciz' açıklaması

 

İBB'nin metro parasını alacaklı bir firmanın talebi üzerine haczeden Vakıfbank, açıklama yaparak kendini savundu.

 

Vakıfbank, İBB'nin alacaklı bir firma tarafından haczedilmesi ile ilgili açıklama yaptı.

 

Haciz işlemi büyük tepki toplamış, İBB de ‘haczedilen metro parası için’ Vakıfbank hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İcra İflas Kanunu’nun 82’nci maddesinin birinci fıkrasına göre devlet malları haczedilemez. Bu para metro projesi içindir ve metro devlet malıdır. İkincisi, Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesidir. Proje paraları, şartlı bağışlar haczedilemez. Bu üç ihlal nedeniyle de Vakıfbank, icra dairesi yetkilileriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk" demişti.

 

Vakıfbank ise haciz kararını kendilerinin almadığını, kanun gereği ihbarname gelince işlemi gerçekleştirdiklerini savundu.

 

Bankanın açıklaması şöyle:

 

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi hesaplarının alacaklı bir firma tarafından haczedilmesi sonrasında Bankamız ve yöneticileri hakkında yapılan açıklamalar ve bu konuda bazı basın kuruluşlarında çıkan haberler ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.

 

İlgili mevzuat gereğince, bir malın/paranın haczedilemez olup olmadığına karar vermek icra dairelerinin görev ve yetkisindedir. İcra daireleri tarafından borçlu belediyelerle ilgili olarak üçüncü kişi konumunda bulunan bankalara haciz ihbarnamesi gönderilmesi halinde bankalar tarafından yapılacak işlem, borçlu belediyenin banka nezdindeki hesaplarında bulunan paralardan borca yetecek kadarını haczetmek ve icra dairesince talep edildiğinde hacizli paraları icra dosyasına göndermekten ibarettir.

 

Üçüncü kişi konumundaki bankaların, icra daireleri tarafından alınan haciz ve hacizli paranın gönderilmesi kararlarını uygulamamak gibi bir yetki ve inisiyatifleri bulunmamaktadır. Haczine karar verilen hesaplara ilişkin haczedilmezlik iddiaları için borçlu belediye tarafından ilgili icra dairesine ve görevli mahkemelere müracaat edilmesi gerekir.

 

Kanunen yetkili icra dairelerinin açık ve kesin talimatlarına göre işlem yapmak zorunda olan Bankamız aleyhinde asılsız açıklama yapanlar hakkında hukuki ve cezai yollara başvurulacaktır."




Bu haber 1792 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KENT Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI