Bugun...


Dr. Abdullah Köktürk

facebook-paylas
Orman Yangınları ile Mücadelede Yeni Bir Yöntem
Tarih: 22-08-2019 14:16:00 Güncelleme: 22-08-2019 14:24:00


 

 

Son yıllarda ülkemizde, otel veya villa yapılabilecek alan açma, anız yakma veya piknik sebebiyle veya terör yüzünde çıkan orman yangınları hepimizin içini sızlatmaktadır.

 

Dünyada ve ülkemizde küresel ısınma sebebi ile doğal yollar ile çıkan yangınların oranında bir artış söz konusudur.

 

Orman yangınları ile karadan veya havadan çeşitli mücadele yöntemleri mevcuttur. Karadan arasöz ve kara itfaiyesi ile, havadan ise yangın uçak ve helikopterleri ile mücadele edilmektedir. Ancak bütün bu yöntemlerin yangınla mücadelede tam bir başarı sağladıkları söylenemez.

 

Tartışılacak yangınla mücadele yöntemi daha önce orman yangınlarında pek kullanılmamış raylı yağmurlama sistemidir. Esasında bu yöntem gemilerde ambarlarda veya kapalı diğer mekanlarda kullanılan srinkler yangın söndürme sisteminin orman yangınları ile mücadele için tadil edilmiş bir şekli olacaktır.

 

Bu yöntemde  50 veya 100 dönümlük bir alanda etkili sprinkler sisteminin raylar üzerinde 4 yöne kaydırılarak hektarlarca büyüklükte bir alanın kontrol altına alınması düşünülmektedir.  

 

Sprinkler sistemi direkler ve buna monte borular üzerinde elektrik gücü ile hareket edecektir. Direk içlerinden su ikmali sağlayacak borular, sprinkler sistemine kesintisiz su sağlayacaktır. Sisteme su orman yakınındaki deniz, göl, ırmak veya en yakın şehir şebekesinden sağlanacaktır. Elektrik ise şehir şebekesi ile de beslemesi olan güneş enerjisi veya rüzgar panellerinden sağlanacaktır. Bu sistemin kurulması için harcanacak paranın, orman yangınları sayesinde yok olan flora ve faunalar ile heba olan kaynak yanında çok düşük kalacaktır.

 



Bu yazı 18936 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI