Bugun...


Dr. Abdullah Köktürk

facebook-paylas
Türk Leviathan’ı
Tarih: 04-03-2020 23:59:00 Güncelleme: 05-03-2020 00:03:00


 

 

Türkiye bugün, meclisin fiili olarak askıya alındığı bir rejimde, tek bir egemenin altında yönetilmektedir. Savaşa o karar vermekte, bakanları ve üst düzey memurları o seçmekte, bütün önemli davalarda kararlar onun ne düşündüğüne göre verilmekte, okullarda hangi kitapların okutulacağından hangi şeylerin yazılamayacağına o karar vermekte, kendisinin eleştirme hakkı sınırsız olduğu halde eleştirilememektedir. Türkiye bu durumu ile İngiliz yazar Thomas Hobbes’un (1588-1679) Leviathan’ına benzemektedir.

Leviathan, Hobbes’un İngiltere’de iç savaş yaşanırken 1651 yılında yazdığı kitabın adıdır. Kitaba adını veren Leviathan, Tevratta ismi geçen bir deniz canavarıdır. Leviathan kitabın kapağında bir elinde kılıç ve bir elinde kutsal kitap olan ve mutlak bir egemen tarafından yönetilen devleti temsil etmektedir. Hobbes kitabında; doğa durumunda herkesin herkesle savaş halinde olduğunu, bunu önlemenin yolunun ise insanların bir sözleşme ile özgürlüklerini Leviathan’a devretmeleri olduğunu anlatmaktadır. Hobbes’a göre; devletin amacı güvenliktir ve vatandaşlara yabancıların ve birbirlerine verecekleri zararlardan korumanın yolu ise, bütün kudret ve güçlerini tek bir kişiye devretmeleridir. Hobbes’un devleti, mutlak ve otoriterdir. Buradaki sözleşme tek taraflı olup Leviathan’ı bağlamamaktadır. O istediği zaman hukuku değiştirme yetkisine sahiptir. Egemenin özellikleri Leviathan’da şu şekilde sıralanır:

1. Uyruklar hükümet şeklini değiştiremezler,

 2. Egemen güçten vazgeçilemez,

3. Hiç kimse, egemene karşı gelemez,

4. Egemenin eylemleri uyrukları tarafından eleştirilemez,

5. Egemenin yaptığı hiçbir şey uyruk tarafından cezalandırılamaz,

6. Uyruklarının barışı ve savunulması için neyin gerekli olduğuna egemen karar verir,

7. Uyruklara hangi düşüncelerin öğretileceğine egemen karar verir,

8. Yargılama hakkı ona aittir,

9. Savaş ve barışa da o karar verir,

10. Hükümet üyelerini o seçer,

11. Ödül ve ceza verme hakkı ona aittir,

12. Şeref ve paye verme hakkı da onundur.

Avrupa’nın feodalizmden kurtulmakta olduğu dönemde 370 sene önce yazılan kitaptaki Leviathan bugün Türkiye ile benzerlik gösterdiği halde, dünya o günkü dünya değildir. 4 yüzyıl önce krallar feodal beylerden ulusal burjuvazilerinin yardımı ile kurtulmaktaydı. Avrupa’da bir müddet sonra ulus devletler oluşacak ve burjuva parlamentoları egemen olacaktır.  Bugün ise dünyada egemen güçler ulusal burjuvalar değil çok uluslu şirketler ve onların kumanda ettiği emperyal devletlerdir. Büyük pullu deniz timsahı görünümünde Leviathan olmayı hayal eden egemenlerin her an kertenkele durumuna düşebileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.



Bu yazı 19301 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI