Bugun...


Dr. Abdullah Köktürk

facebook-paylas
Üniversite Tercihleri Yapılırken
Tarih: 11-07-2015 20:42:00 Güncelleme: 11-07-2015 20:57:00


Üniversite tercihlerinin yapılacağı şu günlerde bazı ailelerde tatlı bir telaş gözleniyor. Herkes çocuğunu ilerde iyi bir kariyer ve gelir elde edeceği bir üniversiteye yerleştirme derdinde. Ancak bazı velilerin görmediği eğitim sisteminin de değişen dünya gibi değiştiği. Artık okulu bitirdikten sonra ne iş, ne de bitirilen okulun öneminin değişmeyeceği garantisi var. 20-30 sene öncesinin ünlü üniversiteleri artık önemlerini kaybetmekteler. Çünkü dünya değişiyor. Üretim şekli ve buna hegemon olan güçler değişiyor. Üretim şekline hakim güçler kendi üretim ilişkilerini yaratıyorlar. Hukuk sistemi gibi eğitim de değişiyor.

Eğer bugün üretim şekline hakim üretim gücünü görebilirsek, ona  uygun üretim ilişkilerini de öngörebiliriz. Üretim ilişkileri içinde o üretim şekline uygun eğitim sistemi de bulunduğundan bu belirleme önümüzü görmeyi kolaylaştıracaktır.

Günümüzde sermayenin merkezileşmesine paralel olarak hegemon üretim gücü çok uluslu şirketlerdir. Bugünkü hukuk, eğitim ve askerlik sistemi onlara dar gelmektedir.

Eğitim bir çok sektörde çok uluslu şirketlerin lehine dünya çapında merkezileşmeye başlamıştır. Bundan böyle 4 yıllık üniversitelerin eskisi kadar anlamı kalmayacaktır. Eğitimde sertifikalı kursların önemi örgün eğitimin üzerine çıkmaya başlayacaktır. Bir çok sektörde bugün denizcilik eğitiminde olduğu gibi dünyanın her yerinde geçerli (müfredatları her yerde aynı olan) sertifikalar aranmaya başlanacaktır. Bugün Bologna süreci dediğimiz işlemler tam da budur. Kredilenme ve AKTS sistemi ile neredeyse tüm üniversitelerde benzer olmaya başlamıştır.

Çok uluslu şirketlere ulusal hukuk ve yerel tahkim yasaları dar geldiğinden, uluslararası mahkemelerin sayısındaki artış olacaktır. Çok uluslu şirketler ulus devletin sınırlarına sıkışmış yerel yasalardan ziyade dünyanın her yerinde geçerli bir hukuk arayışı içindedirler. Bu anlamda hukuk fakültesi tercihlerinde dünyanın çoğu yerinde geçerli bir programın seçilmesi önemli görülmektedir.

Öncelikle geçerli bir yabancı dil eğitimi veren programlar tercih edilmelidir. Uluslararası ticaret programları önümüzdeki günlerin parlak bölümleri olacaktır.

Program seçilirken en çok göz önünde bulundurulması gereken o programdaki ders ve kredilerin batıdaki üniversitelere uygunluğu olmalıdır.

Eğer bu sisteme muhalif bir genç yetiştirmek istiyorsanız o zaman bazı kamu üniversitelerindeki siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler programlarını tercih etmenizi öneririm.



Bu yazı 21463 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI