Bugun...


Yargı Yargı Değil Sanki Çiftlikbank
Tarih: 21-03-2018 11:49:15 Güncelleme: 21-03-2018 11:56:15 + -


Türkiye’de yargı bağımsızlığının olmadığının bir örneği Saray’da yapılan hakim ve savcı atamasında yaşandı

facebook-paylas
Tarih: 21-03-2018 11:49

Yargı Yargı Değil Sanki Çiftlikbank

Yeni atanan 1236 hakim ve savcı, salona giren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ı ayakta alkışlarla karşıladı. Daha önce de bazı yüksek yargı mensuplarının Erdoğan karşısında cüppelerini iliklemeye çalışırken görüntülenmesi tartışma konusu olmuştu. Yargıdaki FETÖ temizliğinin ardından atanan hakim ve savcıların büyük bölümünün AKP’ye yakın olduğu iddia edilmişti. Hakim ve Savcılar Kurulu daha önce yapılması gereken kura törenini, 173 adayın FETÖ şüphesiyle güvenlik soruşturmasına takılması nedeniyle iptal etmişti. Bu 173 kişiden kaçının atamasının yapıldığı bilinmiyor.

 

Birgün Gazetesi’nin haberine göre; CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, önceki gün Saray’da düzenlenen törenle atanan bazı hâkim ve savcıların AKP ile yakın ilişkilerine dair bilgileri açıkladı. Yarkadaş’ın açıkladığı isimler arasında Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı, Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı da var.

 

Yarkadaş, AKP’de aktif rol üstlenmelerine rağmen pazartesi günü çekilen kura sonucu hâkim ve savcı olarak atanan avukatların görev yerlerini açıkladı. CHP’li vekilin açıkladığı listede AKP’den milletvekili aday adayı olan, teşkilatlarda görev alan veya AKP’li/AKP’ye yakın kişilerin yakınları yer alıyor.

 

Listeyi açıklayan Barış Yarkadaş, “Ne ilginçtir ki; birçoğu Ankara ve İstanbul’da görevlendirilmişler” diye konuştu. Yeni atanan hâkimlerin sadede 45 saniye süren mülakat sonucu sınavı geçtiklerini hatırlatan Yarkadaş şunları söyledi: “Yargı ve adalet kurumu hiç bu kadar örselenmemişti. AKP’li avukatlar yazılı sınavı geçebilsinler diye, önce 70 puan sınırını kaldırdılar. Çünkü AKP’li birçok avukat, hâkim ya da savcı olabilmek için gereken 70 puana ulaşamıyordu. Sınavda 92 alanlar mülakatta elendi. 60-65 alanlar ise 45 saniye süren mülakatları kazandı. Referansı AKP olanlar, hâkim ve savcı olarak atandı. Şimdi bu adaletsizlikten adalet mi çıkacak? Bu yargıçlar ve savcılar, adil bir mahkemenin değil ancak ‘AKP mahkemesi’nin birer üyesi olurlar.”

 

Hâkim ve savcı adaylarının Beştepe’ye getirilmesi ve görev yeri belirleme kuralarının burada çekilmesini de eleştiren Yarkadaş, “Tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı ayakta alkışladılar. AKP’de görev almış avukatların Recep Tayyip Erdoğan’ı ayakta alkışlayarak hâkimlik ve savcılık görevine atanması, 28 Şubat’ı bile gölgede bırakan bir rezalettir. O tablodan adalet değil adaletsizlik çıkar” tepkisini gösterdi.

 

Daha önce açıkladığı VIP hâkim ve savcı listesini hatırlatan Yarkadaş, bu kişilerin, itirazlarına rağmen atandığını vurguladı, “Ancak yurttaşların bu kişileri mahkemede karşı karşıya geldikleri an reddetme hakları doğmuştur” dedi. Yarkadaş şöyle konuştu: “Bir yurttaşın TCK 299. maddeden, yani Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından soruşturmaya uğradığını düşünün. Yurttaşımızın dosyasına, Tayyip Erdoğan’ı ayakta alkışlayan AKP eski ilçe başkanı, yeni hâkim ya da savcılar bakacak. O dosyadan adil ve objektif bir karar çıkacağını kim söyleyebilir?”

 

CHP’li vekil sözlerine şöyle devam etti: “AKP, yargıyı Parti Mahkemesi haline çevirerek, adalete, yargıya, hukuka ve Türkiye’ye çok büyük bir kötülük yapıyor. Yargılanamayacakları bir düzen kurabilmek adına, hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınarak çürütülüyor. AKP, aktif üyelerini yargının içine yerleştirerek yeni gerilim alanları yaratıyor. Yargılanma korkusu yüzünden yandaş haline getirdikleri yargı mekanizmasının adalet dağıtamayacağı açıkça görülüyor.”

 

Listeden öne çıkan bazı isimler

 

»Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu, Elazığ’a hâkim olarak atandı. Hatioğlu’nun daha önce Cumhurbaşkanlığı’nda çalıştığı ortaya çıkmıştı. Hatinoğlu, dün yayımlanan mazeret kararnamesi ile Yargıtay Tetkik Hâkimliği’ne atandı.

 

»Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Ercan Poyraz, Antep’e savcı olarak atandı.

 

»Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Tokat İl Başkanı olan Aykut Kağnıcı, Gebze’ye savcı olarak atandı. Kağnıcı’nın ortağının FETÖ’den ceza aldığı da listede not edilmiş.

 

»AKP Zonguldak İl Gençlik Kolları Başkanlığı yapan Abdullah Akbaş, Mersin’e savcı olarak atandı.

 

»Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Avukatı Acer Hacer Alan Kars’ın Digor ilçesine hâkim olarak atandı.

 

»AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Anıl Köksal Böke, Bakırköy’e savcı olarak atandı.

 

»Eski AKP Milletvekili Mustafa Zeydan’ın torununun eşi olan Emina Alatlı, İstanbul’a savcı olarak atandı.

 

»Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve 24. Dönem AKP Elazığ Milletvekili Şuay Alpay’ın kardeşi olan Kasım Alpay, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine hâkim olarak atandı.

 

»Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlığını da yapan Sema Cansu Bozkurt Sütçü, Gümüşhane’ye hâkim olarak atandı. Bozkurt Sütçü, aynı zamanda AKP İzmir İl Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapmış.

 

»Kayseri’deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Mehmet Özhaseki’ye takipsizlik kararı veren Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı’nın yeğeni olan Serkan Başok, Samsun’a savcı olarak atandı.

 

Yargıtay 6. Daire eski Başkanının oğlu da Kilis’e çıkan tayinini 24 saat sonra Ankara’ya yaptırdı.




Bu haber 1702 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI