Bugun...


Enflasyon 14 yılın zirvesine çıktı
Tarih: 06-07-2018 09:13:58 Güncelleme: 06-07-2018 09:13:58 + -


Türkiye’de yıllık tüketici enflasyonun yüzde 15 üzerine çıkması dünyanın da dikkatini çekti

facebook-paylas
Tarih: 06-07-2018 09:13

Enflasyon 14 yılın zirvesine çıktı

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, “Enflasyonun 14 yılın zirvesine çıkmasından sonra Türk Lirası düştü” başlığı ile verdiği haberde, Türkiye’de yükselen fiyatları durdurmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahale etmesi beklentilerini de aktarıyor.

 

Haziran ayında yıllık tüketici enflasyonun, liranın değer kaybı doğrultusunda ulaştırma ve konut eşyalarının maliyetlerinde meydana gelen keskin yükselişlerin etkisiyle yüzde 15.4’e tırmandığına dikkat çeken gazete, Türk Lirası'nın yılın başından bu yana dolara karşı yüzde 19’a yakın değer yitirdiğini belirttikten sonra gıda fiyatlarında da yüzde 19’a yakın bir artış yaşandığının altını çiziyor.

 

Son verilerin yeni bir enflasyon ölçme yönetiminin uygulamaya konulduğu 2004 yılının başından bu yana “en kötü” rakamlar olduğunu söyleyen gazete, Capital Economics danışmanlık şirketinden yükselen piyasalar iktişatçısı Jason Tuvey’in değerlendirmesine de yer verdi.

 

Jason Tuvey “bir hayli korkunç” ifadesini kullandığı veriler için “İnsanlar, şimdi enflasyonun kontrol dışına çıkmaya başlamış olmasından gerçekten kaygılı” görüşünü dile getirdi.

 

Enflasyon “Erdoğan ve Yeni Ekonomi Ekibi İçin İkilem”

 

FT, enflasyon verilerinin 24 Haziran’da yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve henüz açıklanmayan yeni ekonomi ekibi için “bir ikilem” oluşturduğunu düşünüyor ve göstergeleri, Türk ekonomisinin geçen yıl kaydettiği yüzde 7.4 büyümeden sonra “2018 yılının ikinci yarısında bir yavaşlama ile karşı karşıya olduğunun işaret olarak görüyor.

 

Haberde, “Yeni enflasyon verileri, muhtemelen Merkez Bankası’na, 24 Temmuz’da yapacağı sonraki toplantıda faizleri yeniden artırması çağrılarını yoğunlaştıracak. Böyle bir adım ise büyümeyi daha da bastırır ” değerlendirmesi yapılıyor.

 

Merkez Barkası’nın bu yılda üç defa faiz artışlarını yaptığını ancak atılan bu adımların etkisinin “sınırlı” olduğunu belirten gazete, “piyasalar, yüksek faiz oranları karşıtlığını yüksek sesle dile getiren ve seçim öncesi yeni güçlü cumhurbaşkanlığı sistemini ülkenin ekonomi yönetiminde daha fazla söz sahibi olmak için kullanma sözünü veren Sayın Erdoğan’ın politikaları konusunda endişeli” görüşünü öne sürüyor.

 

Yatırımcıların Güvenceye İhtiyaçları Var

 

Bu çerçevede, Rabobank’ın yükselen piyasa para birimleri analisti Piotr Matys’in yatırımcıların Merkez Bankası’nın enflasyonu azaltmak ve lirayı korumak için devreye girmesine izin verileceği güvencesine ihtiyaçları olduğunu belirtirken, “24 Temmuz’da yeni bir faiz artırımı Merkez Bankası’nın kredibilitesinin yeniden tesis edilmesinde diğer önemli adım olur” görüşünü dile getirdi.

 

FT haberinde, “Türk bakanlar ve yetkililer ise, ekonomideki yavaşlama, hem enflasyonu hem de halen yıllık olarak gayrı safi yurt için hasılanın yüzde 6’sını aşan cari işlemler açığını doğal biçimde yeniden dengeleştireceğini savunuyorlar” diye yazıyor.

 

Kaynak: ANKA Ajansı




Bu haber 1981 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI