Bugun...



Suudi Arabistan Çekirgelerle Vuruldu

Suudi Arabistan petrol tesislerini vuran füzelerin çekirge denen onlarca küçük insansız hava aracı desteği ile saldırı yaptığı sanılıyor

facebook-paylas
Tarih: 18-09-2019 10:30

Suudi Arabistan Çekirgelerle Vuruldu

Geçen Cumartesi günü Suudi Arabistan’a ait  Aramco şirketinin iki tesisinin füzelerle vurulup petrol üretiminin yüzde 5 düşmesi üzerine ABD saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu. Yemen’de savaşan İran destekli Husiler yaptıkları yazılı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

 

2018’de savunma bütçesine 68 milyar dolar ayıran Suudi Arabistan’ın 6 Patriot hava savunma sistemi bataryasıyla ülkedeki petrolün yarısının işlendiği kritik tesislere yönelik kapsamlı saldırıya müdahale edememesinin askeri ve teknik nedenleri sorgulanıyor. Suudi Arabistan bölgede ciddi bir rekabet içinde olduğu İran’ın geçen sene savunma bütçesine 13 milyar dolar harcamasına rağmen, iki ülke arasındaki rekabetin en çok göze çarptığı Yemen’de Suudi cephesi hiçbir askeri başarı elde edemiyor.

 

Çekirgeler Vurdu

 

Askeri uzmanlara göre saldırı “Malakh” (çekirge) adı verilen insanız hava araçlarının (İHA) füzelerle kombine kullanılması ile gerçekleşti. Bir çok İHA Suudi Arabistan’ın elindeki patriot füzeleri üzerinde karıştırma yaparak onları kullanılmaz duruma getirdi ve füzeler hedeflerini buldu.

 

London School of Economics’dan Ortadoğu uzmanı Fawaz A. Gerges ise Suudi Arabistan’ın kullandığı Patriot hava savunma sisteminin yetersizliğine dikkat çekiyor. Gerges, “Beni asıl şaşırtan şey şu: ABD’nin füze savunma sistemine ne oldu? ABD ve füze savunma sistemleri çok kötü bir görüntü verdi. İran şu anda bunun farkında ve öğrendiklerini Suriye’de, Lübnan’da ve gelecekte daha başka yerlerde de kullanacaklar” yorumunda bulundu. Öte yandan Suudi Arabistan’ın S-400 alımı için Rusya ile temas halinde olduğu biliniyor. Star and Stripes gazetesi, “Rus silahı S-400, sahada çok az test edilmiş olsa da ABD’nin Patriot’larından teknik üstünlüklere sahip. S-400’ün 400 kilometre, Patriot’un ise 160 kilometre kapsamı var. Hareket eden hedefleri iki kat daha hızlı bir şekilde vurabiliyor” ifadesini kullandı.

 

Thrumb’lar Hazır

 

Askeri uzmanlar İran’ın Thrumb adını verdiği uzaktan kumandalı mayınlar geliştirdiğini belirtirken, ayrıca insansız denizaltı ve insanlı torpidolar üzerinde çalıştıklarını düşünüyorlar.

 

Asimetrik bir savaşta ABD ve Batı güçlerinin İran karşısında zorlanacağını düşünen uzmanlar, İsrail’in 2006 savaşında Hizbullah karşısında uğradığı yenilgiyi örnek gösteriyorlar.




Bu haber 1839 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI