Bugun...



Haiti Devlet Başkanı Öldürüldü

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse kimliği belirsiz bir grup kişinin özel konutuna saldırması sonucu öldürüldü

facebook-paylas
Güncelleme: 28-11-2021 00:05:27 Tarih: 07-07-2021 15:55

Haiti Devlet Başkanı Öldürüldü

Geçici Başbakan Claude Joseph, First Lady Martine Moïse’nin Salı günü geç saatlerde meydana gelen saldırının ardından yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. Joseph, “nefret dolu, insanlık dışı ve barbarca bir eylem” olarak adlandırdığı eylemi kınadı ve Haiti Ulusal Polisi ve diğer yetkililerin ülkedeki durumu kontrol altına aldığını da sözlerine ekledi.

 

11 milyondan fazla nüfusu ile Haiti, Moïse’nin yönetimi altında giderek daha istikrarsız bir hale geldi. Nüfusun %60’ının günde 2 dolardan az kazandığı ülkede, başkent Port-au-Prince’de çete şiddetinin artması, enflasyonun  yükselmesi  ve halkın  gıda ve yakıta ulaşmakta zorlanması ile ekonomik, politik ve sosyal sıkıntılar derinleşti.  Bu sıkıntılar, ülke 2010’daki yıkıcı depremden ve 2016’da vuran Matthew Kasırgası’nın etkileri süreken meydana geldi.

 

53 yaşındaki Moïse, seçimlerin  gerçekleşememesi ve bunun da Parlamento’nun feshedilmesine yol açmasının ardından iki yıldan fazla bir süredir ülkeyi kararnameyle yönetiyordu. Muhalefet liderleri onu,  gücünü artırmaya çalışmakla suçluyorlardı.

 

Son aylarda muhalefet liderleri, görev süresinin yasal olarak Şubat 2021’de sona erdiğini öne sürerek görevden ayrılmasını talep etmişlerdi. Moïse ve destekçileri, geçici bir cumhurbaşkanının atanmasını zorlayan kaotik bir seçimin ardından 2017 yılının başlarında göreve başladığında görev süresinin başladığını iddia etmişlerdi

 

Haiti’de bu yıl içinde genel seçimler yapması planlanıyordu.




Bu haber 2298 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI