Bugun...



Yanlış Hesap Bağdat’tan Döndü

Musul ve Kerkük üzerine kurulan hesapların, Irak Meclisi’nin iki gün önce aldığı kararla hayal olduğu görüldü

facebook-paylas
Tarih: 06-10-2016 11:31

Yanlış Hesap Bağdat’tan Döndü

Dün akşam Irak Meclisi Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığını kabul etmediğini açıklayan ve Türk askerlerini "işgalci güçler" olarak nitelendiren bir açıklama yapmış, Dışişleri Bakanlığı Irak Meclisi'ni kınamıştı.

 

Irak Meclisi'nin dün yaptığı yazılı açıklamada ise şu ifadeler yer alıyordu:

 

"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk askerlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor."

 

Irak Meclisi'nin kınayan Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında ise "Irak Temsilciler Meclisi'nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz" ifadeleri yer almıştı.

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kasabasında bulunan Türk askerlerinin 'bir an önce' bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledi.

 

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Başika'da düzenlediği ve 4 Türk askeri dahil toplam 10 kişinin yaralandığı saldırı sonrası Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile telefonda görüşen Biden, Türk askerlerinin Irak topraklarına Bağdat'ın rızası alınmadan girdiğini söyledi.

 

Biden'ın makamından yapılan açıklamada ise "Türkiye ve Irak'ın diyaloğu artırıp gerilimi düşürmesi şu anda her zamankinden daha önemli. ABD, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyor. Türkiye'den de aynısını bekliyoruz" dendi.




Bu haber 3802 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

AKP Nasıl Kazanıyor?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI